Joost Adviseert

Arbeidsdeskundig onderzoek, re-integratie begeleiding en HR-advies

Re-integratie begeleiding (spoor 1 en 2)

Als er bij de eerstejaarsevaluatie geen concreet uitzicht bestaat op volledige terugkeer in het eigen of ander passend werk bij de eigen werkgever binnen 3 maanden, moet er naast interne re-integratie (spoor 1 re-integratie) ook worden gestart met een spoor 2 traject (zoeken naar werk buiten de eigen werkgever).

Ook kan er sprake zijn van een medische eindsituatie waarbij de bedrijfsarts al eerder aangeeft dat het re-integratiedoel niet meer gericht is op terugkeer in het eigen werk. Dan is het verstandig om de arbeidsdeskundige eerder in te zetten om arbeidsmogelijkheden in kaart te brengen en kan de conclusie zijn dat er intern ook geen andere mogelijkheden zijn. De noodzaak van de opstart van een 2e spoortraject is dan al eerder aan de orde.

Het niet tijdig inzetten leidt tot loonsancties van UWV! Als werkgever moet je dan het loon na de 2 jaar loondoorbetalingsverplichting bij ziekte langer doorbetalen (maximaal een jaar extra). Het is aan de werkgever om aan te geven wanneer je alsnog voldoende denkt te hebben gedaan (bekortingsverzoek van de loonsanctie bij UWV indienen).

Neem voor de mogelijkheden voor de uitvoering van een 2e spoortraject contact met mij op. Ik kan dan gerichter de exacte behoefte in kaart brengen en een maatwerk voorstel doen.

Op het moment dat ik voor een medewerker een arbeidsdeskundig onderzoek heb uitgevoerd, verwijs ik voor het 2e spoortraject altijd door naar een andere professional om mijn onafhankelijkheid te waarborgen.